Nieuws

Bowers & Wilkins Formation Bar

De Bowers & Wilkins Formation Bar is de nieuwe soundbar van Bowers & Wilkins uit de nieuwe Formation serie en past perfect onder een 55-inch televisie. Bowers & Wilkins. De Bar is met zijn 124 cm breedte dan ook 1 van de grotere soundbars op de markt. De Bar heeft een 3-kanaals versterker (met 9 luidsprekers in totaal) en kan voor de liefhebbers ook worden uitgebreid met een draadloze actieve subwoofer. In de test hebben wij deze echter niet aangesloten.

Bij het uitpakken valt het materiaalgebruik en natuurlijk zijn opvallende verschijning al gelijk op. En dat bevalt ons goed! Ook wordt er standaard een muurbeugel bijgeleverd, maar wij leggen hem voorlopig even op een meubel neer.

Het aansluiten is een eenvoudig kunstje. Er is specifiek gekozen om geen HDMI maar een optische aansluiting te gebruiken. Deze connectie werkt namelijk altijd 100%. Kanttekening is dat er geen High Defnition audio door een optische kabel kan gaan, maar degene die dat wenst zal dan oo

k vaak voor een ander soort audiosysteem kiezen. Wij sluiten enkel stroom en de optische kabel aan en gaan vervolgens de Bar koppelen met ons netwerk. Gezien op de plaats waar de Bar ligt geen netwerkkabel aanwezig is, kiezen wij voor de Wifi verbinding. De installatie duurt maar enkele minuten en voor je het weet werkt de soundbar al. Ook programmeren we gelijk de volumeregeling. In ons geval zullen we dus met de Samsung afstandsbediening van de tv het volume regelen van de Bar tijdens de televisiemomenten.

De Bar laadt ook gelijk de nieuwste software in en we zijn klaar voor het testen van de muziekweergave. We horen gelijk dat de luidspreker vrij breed is, wat een bijna stereobeeld geeft en dat luistert prettig. De tweeters komen uit de 600 serie luidsprekers van Bowers & Wilkins en we horen dan ook gelijk herkenning van het geluid. Zeer aangenaam! Duidelijk, geen enkele scherpte en ook deze Formation Bar zal net als andere speakers van Bowers & Wilkins zeer prettig blijven klinken als je langdurig muziek aanhebt zonder dat je luistermoe zult worden.

Gezien deze luidspreker naar verwachting ook veel verkocht zal worden zonder de optionele subwoofer is het uiteraard van belang dat mid en laag meer dan voldoende muzikaliteit bieden. En dat is absoluut ook het geval. Voor degene die overigens nog wat instellingen qua bass of treble wilt aanpassen is dat ook mogelijk. Dit kan via de app op je smartdevice (al kwamen we daar wat later achter, want die zit een beetje weggestopt in de app). Wij hebben hem gewoon neutraal laten staan, want dat beviel ons prima!

De Formation Bar ondersteunt Spotify Connect (waar wij ook mee hebben getest gezien dit toch verreweg de meest gebruikte streamingdienst is in Nederland), Apple Airplay 2, Bluetooth aptX, Dolby Digital en is Roon gecertificeerd. Qobuz, Tidal en Internetradio kunnen worden beluisterd via Bluetooth of Airplay en de corresponderende app op je smartphone of eenvoudig via Roon. Wat wij nog op een later moment uitvoeriger gaan testen is de radiofunctie. Er zit standaard geen radiofunctie in en zal via een 3e partij beluisterd gaan worden, zoals Roon. Hier gaan we later nog meer testen zodat ook radio luisteren voor iedereen een simpele handeling gaat worden.

Zodra wij de tv aanzetten om het geluid te testen schakelt de Bar automatisch over op de tv ingang. Gezien de meeste tv’s vrij plat zijn, zullen deze ook een vrij plat geluid weergeven, waarbij spraak vaak het grootste probleem is. En daar levert de Formation Bar uiteraard een groot voordeel, want met alle gemak, ook op lagere volumes kun je spraak nu luid en duidelijk horen zonder dat je in de tv hoeft te kruipen. Groot voordeel is natuurlijk ook dat er geen extra handeling en afstandsbediening nodig is om optimaal te kunnen genieten van een beter geluid.

De conclusie is dat we een geintegreerde internetradio functie wel missen, maar dat de Formation Bar een absolute meerwaarde is in de wereld van soundbars. Zeker voor degene die muzikaliteit voorop stellen en ook voor een net wat gewaagdere vormgeving durven te gaan. Het zou mooi zijn als er op den duur nog compacte draadloze surroundluidsprekers in de Formation serie beschikbaar worden, maar dat zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn.

De Formation Bar staat demoklaar voor je zodat je zelf het geluid kunt beleven!

Bowers & Wilkins Formation Bass